serbestler içinde ara


serbest kategori

zamanla serbest

26 Şubat 2007 Pazartesi

Songs Will Tear Us Apart


Buyursunlar efendim,
Yok ben grup mrup tanıtmayacağım bugün de. Yıllardır etkisini ve harikalığını yitirmeyen bir şarkıdan bahsedeceğim. Kiminiz bu şarkıyı Donnie Darko, ya da 24 Hour Party People filmlerini izlerken keşfettiniz, kiminiz ise brit sevgisiyle şu Joy Division da neymiş dediğiniz yıllarda pek muhteşem ve muhterem Ian Curtis beyin sesiyle paralize olup hop diye sizi içine alan introsunu nerde duysanız zıplamaya başladınız. Sonra kaotik aşk hikayelerine çok uygun sözleri olduğundan kendinizden ve yavuklunuzdan bir parça buldunuz ve bu şarkı bilimum kalp kırıklıklarına Ian'ın buz gibi sesiyle eşlik etti. Evet Love Will Tear Us Apart'tan bahsediyorum. Post Punk efsanelerinden Joy Division'ın Ian Curtis cennete uçmadan önce paçalarından tutup söylettiği bu şarkı hala benim ve birçok insan için adrenalin salgılayıcı bir özellik taşıyor. Demin de dediğim gibi pek harika bir introsu olan şarkının bir sürü cover'ı yapıldı bugüne kadar. Ama hala en başarılısı orijinali bence. Bunun yanında başarılı bulduğum Love Will Tear us Apart uyarlamaları da var tabii. Mesela en günceli son konserinde de kulağımıza kulağımıza üfleyen Nouvelle Vague uyarlaması. Bu kadar damar bir şarkıyı kimse bossanovalar içinde duymayı hayal edemezdi herhalde.

Bir diğer Brit dedemiz The Cure cover'ını ise o kadar da başarılı bulduğumu söyleyemeyeceğim. Bronx'taki genç müzisyenlerimizin pek de önüne geçememiş sevgili Robert Smith. Kendisine donuk değil haykıran vokaller yakışıyor zaten. Bunun dışında Worm Is Green tarafından coverlanmış hali ise çok daha özgün olmuş bence.Fall Out Boy ve Moonspell de uyarlamış, fakat bizi takip edenler bilir, o sularda yüzemiyoruz, haliyle yorum da yapamıyorum, belki arkadaşlarımız bu konuda yorumlarını belirtir.

Son Love Will Tear Us Apart yorum keşfim ise Susanna and The Magical Orchestra cover'ı oluyor, ve çok beğendiğimi belirtmek istiyorum. Bir de Bis tarafından mixlenmiş bir LWTUA cover'ımız mevcut, bunu ise haftasonları peyote'nin geç vakit ritmleriyle zıplamayı seven arkadaşların pek tutacağını tahmin ediyorum.

Evet gördüğümüz üzere bir şarkı bu kadar başarılı olup bu kadar farklı yorumu kaldırabiliyor demek ki, ve her farklı cover'da insana bambaşka haleti ruhiyeler yükleyip herbirinin çok dolgun geçmesini de sağlayabiliyor. Joy Division fanatikleri kızmasın, her zaman en iyi LWTUA orijinali olarak kalacaktır bence, fakat bunca iyi yorumu da göz ardı etmemek, ve şarkının keyfini çıkarmak gerekir yıllar boyunca diyorum. Benim için artık bir klasik olan bu parçayı herkesin daha da sindirmesi umuduyla.

"something so good... just can't function no more"

Joy Divison - Love Will Tear Us Apart
Susanna and The Magical Orchestra - Love Will Tear Us Apart
Bis - Love Will Tear Us Apart
The Cure - Love Will Tear Us Apart
Worm Is Green - Love Will Tear Us Apart
Flowing Tears - Love Will Tear Us Apart
Nouvelle Vague - Love Will Tear Us Apart


Hiç yorum yok: