serbestler içinde ara


serbest kategori

zamanla serbest

26 Şubat 2007 Pazartesi

The Teenage Guide to Popularity


"Three important rules for breaking up
Don't put off breaking up when you know you want to
Prolonging the situation only makes it worse
Tell him honestly, simply, kindly, but firmly
Don't make a big production
Don't make up an elaborate story
This will help you avoid a big tear jerking scene
If you wanna date other people say so
Be prepared for the boy to feel hurt and rejected
Even if you've gone together for only a short time,
And haven't been too serious,
There's still a feeling of rejection
When someone says she prefers the company of others
To your exclusive company,
But if you're honest, and direct,
And avoid making a flowery emotional speech when you brake the news,
The boy will respect you for your frankness,
And honestly he'll appreciate the kind of straight forward manner
In which you told him your decision
Unless he's a real jerk or a cry baby you will remain friends"

Diye başlıyor Nada Surf - Popular. (High Low/1996)

Hayali bir lisede öğretmenlik yapan Matthew Caws 3 bölümden oluşan ve kız öğrencilerini hedef alan son derece sarkastik monologunun ilk kısmında "ayrılma sanatından" bahsediyor. Şarkının başında sakin sakin anlattığı şeyleri merakla dinliyoruz ve ciddi olup olmadığından ancak monologun ikinci bölümünde emin oluyoruz, "Being attractive is the most important thing there is" diye başlayan ikinci bölümün tavsiyesi şu: "Make sure to keep your hair spotless and clean/Wash it at least every two weeks/Once every two weeks" Zaten artık şarkının başındaki sakin konuşma yerini azarlar gibi bir bağırmaya bıraktığı için neler olup bittiğini daha iyi anlıyoruz ve ilgiyle monologun son bölümünü bekliyoruz.

Kimseyle bir aydan fazla birlikte olunmaması gerektiğini ve böylece daha çok insanla çıkılabileceğini söyleyen Caws şöyle bitiriyor monologunu: "You can go out with whoever you want to/Every boy, every boy, in the whole world could be yours/if you'll just listen to my plan/the teenage guide to popularity"

Niye bugün, niye bu şarkı, niye 10 yıl önceki herkesin bildiği bir şarkı. Benim en sevdiğim Nada Surf şarkısı bile değil Popular. Nada surf dinlemeyeli çok zaman oluyor, ama yıllardır aklıma kazınan -beni dehşete düşüren- ender şarkılardan biri bu şarkı. Şarkının sözlerindeki alaycılık silahı beni tam anlamıyla kalbimden vuruyor ve şarkıyı beynime kazıyor. Ve ben biraz bunu arıyorum galiba hareketli/gürültülü şarkılarda. Bu enerjiyi, bu kızgınlığı; ama herşeye küfredip isyan ederek değil de, işte böyle, dalga geçerek. Dalga geçmiyormuş gibi yapıp dalga geçerek.

Siz de hatırlayın istedim bu şarkıyı, tozlu raflardan eski bir Nada Surf albümü çıkarıp takın müzik setinize, bilgisayarınızın varolduğunu unuttuğunuz klasörlerini karıştırın, ya da hiç uğraşmayın burdan sağ klikleyip save as yapın, ama dinleyin.

Size bir hediyecik daha, Nada Surf'un 2005 tarihli son stüdyo albümü The Weight Is a Gift kayıtları sırasında Chris Walla (Death Cab for Cutie) dayanamayıp Nada Surf hakkında bir süper kahraman şarkısı yazmış. Şarkı oldukça başarısız şimdiden uyarmış olayım ama siz de bir bakın tabi, her zaman insanlar başka bir grubu kahraman olarak gösteren şarkılar yazmıyorlar..

Nada Surf - Popular
Chris Walla - The Rhone Occupation


official site
Chris Walla

Hiç yorum yok: